Kuoromusiikkiblogi
Kaikkea sävellyksistä ja säveltäjistä
kuoroharjoituksiin ja kuoronjohtamiseen.

Sykähdyttäviä säveliä
Säveltäjä ja alttoviulisti Rebecca Clarken ura säveltäjänä oli lyhyt ja intensiivinen, mutta sen aikana hän ehti muun muassa saavuttaa menestystä sävellyskilpailuissa. Clarke kuvaili myöhemmin suhdettaan säveltämiseen "There's nothing in the world more thrilling". Tämä ajatus kuuluu myös hänen kuoroteoksissaan, jotka ovat soinniltaan hyvin rikasta, laulullista ja orgaanisesti eteenpäin virtaavaa musiikkia.

Kuoromusiikkia vuosisatojen taitteesta, osa 2
Kuoronjohtaja ja säveltäjä Greta Dahlströmin kuoroteokset voittivat palkintoja sävellyskilpailuissa. Siitä huolimatta Dahlström on nykyään melko tuntematon nimi suomalaisen kuoromusiikin kentällä. Aivan suotta, sillä Dahlströmin teokset ovat kuin pieniä helmiä sekakuoromusiikin suuressa meressä.

Työryhmät ja tiimit kuoron toiminnan pyörittäjinä
Kuoronjohtaja pystyy keskittymään kuoron taiteelliseen toimintaan silloin kun kuoro on hyvin organisoitunut. Usein vastuu järjestelyistä ja hoidettavista asioista jakautuu kuitenkin epätasaisesti hyvin pienelle porukalle. Tasavertaisempaa työnjakoa on lähdetty hakemaan työryhmä- ja tiimityöskentelystä helsinkiläisessä Lempikuorossa ja laulukollektiivi Sabrina ja Saarten tyttärissä.

Kuoromusiikkia vuosisatojen taitteesta, osa 1
Miksi emme tunne L. Onervaa säveltäjänä, vaan kirjailijana ja runoilijana? Musiikki oli hänelle hyvin tärkeää ja hän myös sävelsi läpi elämänsä. L. Onerva totesi 34-vuotiaana, että ”vähällä olikin, etteivät teatteri ja musiikki, jotka olivat lähinnä sydäntäni, saaneet minua koulun päätyttyä kokonaan valtoihinsa”.

Sukupuoli on esillä kuorotoiminnassa niin kielenkäytön tasolla, ohjelmistovalinnoissa kuin esiintymisasujen ohjeistuksissa. Kuorotoiminnan sukupuolittuneet käytännöt tiedostamalla ja huomioimalla kuorossa laulamisesta voi tehdä yhdenvertaisemman kokemuksen kaikille.

Musiikin tulevaisuus?
Pulitzer-palkittu säveltäjä Caroline Shaw avartaa omaperäisten ja ennakkoluulottomien sävellystensä kautta käsitystä siitä, mitä lauluäänellä ja laulumusiikilla voi tehdä.

Renessanssin äänet
1500-luvulla elänyt Maddalena Casulana oli todellinen aikakautensa rajojen rikkoja ja rohkea oman tiensä kulkija, joka loi arvostetun ammattisäveltäjän uran. Hän raivasi tietä naissäveltäjille, sävelsi omaleimaista madrigaalimusiikkia, hallinnoi nuottijulkaisujensa toimitusta ja esiintyi laulajana ja luutistina arvovaltaisille yleisöille.

Kuoromusiikin säveltävät naiset
Matka kuoromusiikin säveltäjänaisten pariin alkaa. Kirjoitan eri aikakausien säveltäjistä ja heidän kuoroteoksistaan. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa kerron hieman taustaa ja raotan ovea sille, mitä on tiedossa.

Renessanssin äänet
Blogin ensimmäinen säveltäjäesittely on 1600-luvun taitteessa eläneestä Sulpitia Cesisistä, italialaisesta luutistista ja säveltäjästä, joka julkaisi teoskokoelman Motetti spirituali vuonna 1619.